Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/praisega/public_bibelnpaettar.se/include/common.php on line 29

Warning: Undefined variable $lang in /home/praisega/public_bibelnpaettar.se/include/common.php on line 38
Bibeln på ett år | ❻ Parallell
Hem

Bibeln på ett år

Nästa dag

Parallell - fredag 25/6

1 Kung 15:25-34 ,1 Kung 16:1-34 ,2 Krön 17


1 Kung 15:25-34

Nordrikets 2:e kung – Nadav
25[Israels (det norra rikets) andre kung – Nadav (903-902 f.Kr.)]

Och Nadav, Jarovams son, började regera i Israel [Nordriket], i Juda kung Asas andra år [Asa var Sydrikets 4:e kung], och han regerade över Israel två år. 26Och han gjorde det som var ont i Herrens (Jahves) ögon och vandrade på sin fars vägar och i hans överträdelser, varmed han fick Israel att begå överträdelser.
     27Och Baasha, Achijas son från Issachars hus, konspirerade mot honom och Baasha slog honom i Gibbeton som tillhör filistéerna, för Nadav och hela Israel belägrade Gibbeton. 28Och i Asas, Juda kungs, tredje år, slog Baasha honom (Nadav) och regerade i hans ställe.
     29Och det skedde att så snart han blivit kung slog han hela Jarovams hus. Han lämnade inget som andades till Jarovam, till dess han förgjort honom, enligt Herrens (Jahves) ord som han talade genom sin tjänare Achijas hand, shiloniten, 30för Jarovams överträdelser som han begick och varmed han fick Israel att överträda, eftersom han med dem provocerade Herren (Jahve), Israels Gud (Elohim).
     31Vad mer finns om Nadavs gärningar, och allt vad han gjorde det är skrivet i Israels kungars krönika. 32Och det var krig mellan Asa och Baasha, Israels kung, alla deras dagar.

Nordrikets 3:e kung – Baasha
33[Israels (det norra rikets) tredje kung – Baasha (909–886 f.Kr.). Hans berättelse finns i 1 Kung 15:16-16:7.]

I det tredje året som Asa var kung i Juda började Baasha, Achijas son, regera över hela Israel i Tirtsah [nordost om Shechem; nuvarande Tell el-Farah] och regerade i 24 år. 34Och han gjorde det som var ont i Herrens (Jahves) ögon och vandrade på Jarovams vägar och i hans överträdelser varmed han fick Israel att begå överträdelser.

1 Kung 16:1-34

1Och Herrens (Jahves) ord kom till Jehu, Chananis son, över Baasha han sa: 2"Lika mycket som jag upphöjde dig ur stoftet och gjorde dig till furste över mitt folk Israel, och du har vandrat på Jarovams vägar och har fått mitt folk Israel att synda och provocera mig med sina synder, 3se, så ska jag fullständigt svepa bort Baasha och hans hus, och jag ska göra ditt hus likt Jarovams hus, Nevats son. 4Den av Baasha som dör i staden ska hundarna äta och den av honom som dör på fältet ska himlarnas fåglar äta."
     5Vad mer finns om Baashas gärningar, och vad han gjorde och hans styrka, det är skrivet i Israels kungars krönika (bokrulle). [På samma sätt som tidigare kungars krönikor är nedskrivna, se 1 Kung 14:19.] 6Och Baasha sov med sin fäder och han begravdes i Tirtsah, och Elah, hans son, regerade i hans ställe.
     7Och även genom profeten Jehus hand, Chananis son, kom Herrens (Jahves) ord mot Baasha och mot hans hus, över allt ont som han gjorde i Herrens (Jahves) ögon för att provocera honom med sina händers arbete, genom att vara på samma sätt som Jarovams hus och eftersom han slog honom.

Nordrikets 4:e kung – Ela
8[Israels (det norra rikets) fjärde kung – Ela (886-885 f.Kr.)]

I det 26:e året av Juda kung Asa, började Elah, Baashas son, att regera över Israel och han regerade i två år.
     9Och hans tjänare Zimri, hövitsman över hälften av hans vagnar, konspirerade mot honom. Han var i Tirtsa och drack sig själv berusad i Artsas hus, som var (ansvarig) över Tirtsahs hus, 10och Zimri gick och slog honom och dödade honom i det 27:e året som Asa var kung över Juda, och regerade i hans (Elas) ställe.

Nordrikets 5:e kung – Zimri
11[Zimri var Nordrikets femte kung (regerade 885 f.Kr.)]

Och det skedde när han började regera, så snart han satt på sin tron, att han slog hela Baashas hus. Han lämnade inte en enda som urinerar mot muren [nervärderande uttryck för en man; i uttrycket liknas han också vid en oren hund], ingen av hans släktingar (någon som kunde bli en återlösare – hebr. goel) och ingen av hans vänner. 12Och Zimri omintetgjorde hela Baashas hus i enlighet med Herrens (Jahves) ord som han talat mot Baasha genom profeten Jehu, 13för alla Baashas synder och hans son Elahs synder, som han syndade och varmed han fick Israel att synda och provocera Herren (Jahve) Israels Gud (Elohim) med deras fåfänga.
     14Vad mer finns om Elahs gärningar, och allt som han gjorde, det är skrivet i Israels kungars krönika.

15I det 27:e året av Juda kung Asa, regerade Zimri [bara] sju dagar i Tirtsah [nordost om Shechem; nuvarande Tell el-Farah]. Och folket var lägrat mot Giveton som tillhör filistéerna. 16Och folket som lägrats hörde sägas: "Zimri har konspirerat och har även slagit kungen." Därför gjorde hela Israel Omri, arméns härförare, till kung över Israel den dagen i lägret. 17 Och Omri gick upp från Giveton och hela Israel med honom och de belägrade Tirtsah. 18Och det skedde när Zimri såg att staden var tagen att han gick in i fästningen på kungens hus och brände kungens hus över honom med eld och dog, 19för hans synder som han syndade med att göra som var onda i Herrens (Jahves) ögon, i det han vandrade på Jarovams vägar och i hans synder som han gjorde för att få Israel att synda.
     20Vad mer finns om Zimris gärningar, och hans förräderi som han gjorde, det är skrivet i Israels kungars krönika.

Nordrikets 6:e kung – Omri

På Mesha-stelen (daterad till 840 f.kr.) beskriver moabiterna sitt uppror mot Israel. Stenen hittades 1868 i Dibon i Jordanien och nämner "Omri kung av Israel" på rad 4-5. Den 31:a raden är skadad, men nya analyser 2022 med hjälp av 3D-teknik gör att fler och fler forskare bekräftar att det står "Davids hus".

21[Israels (det norra rikets) sjätte kung – Omri (884-873 f.Kr.)
Namnet Omri betyder "kärve med säd".]


Vid den tiden var Israels folk splittrat i två delar, hälften av folket följde Tivni, Ginats son, och gjorde honom till kung, och den andra halvan följde Omri. 22Och folket som följde Omri var starkare (fasta, tapprare) än folket som följde Tivni, Ginats son, och Tivni dog och Omri regerade.
     23I det 31:a året av Juda kung Asa [Sydrikets 4:e kung], började Omri regera över Israel och regerade 12 år, 6 år regerade han i Tirtsah [nordost om Shechem; nuvarande Tell el-Farah]. 24Och han köpte Samariens kulle av Shemer (hebr. shemer) för två talenter silver och han byggde på kullen och gav staden som han hade byggt namnet Samarien (hebr. Shomron) efter ägaren till kullen som hette Shemer. [Båda namnen stavas med samma konsonanter smr på hebreiska Shin-Mem-Resh.]
     25Och Omri gjorde det som var ont i Herrens (Jahves) ögon och gjorde mer ont än alla som varit före honom. 26Och han vandrade på alla Jarovams, Nevats sons, vägar och i hans synder, varmed han fick Israel att synda och provocera Herren (Jahve), Israels Gud (Elohim), med sin fåfänga (avgudadyrkan).
     27Vad mer finns om Omris gärningar, och vad han gjorde och den styrka som han visade, det är skrivet i Israels kungars krönika. 28Och Omri sov med sina fäder och begravdes i Samarien, och Ahab (hebr. Achav; betyder "fars bror"), hans son, regerade i hans ställe.

Nordrikets 7:e kung – Ahab
29[Israels (det norra rikets) sjunde kung – Ahab (874-853 f.Kr.)
Hans namn Achav betyder "fars bror".]


Ahab (hebr. Achav), Omris son, blev Israels [det norra rikets åttonde] kung. Detta skedde under Asas, kungen i Juda [det södra rikets], 38:e år vid makten. Ahab, Omris son, regerade över Israel i Samarien i 22 år [874-853 f.Kr.] 30Och Ahab, Omris son, gjorde det som var ont i Herrens (Jahves) ögon, mer än alla före honom. 31Och det skedde, som om det vore en lätt sak för honom att vandra i Jarovams, Navats sons, synder, att han tog till hustru Isebel (hebr. Izevel), Etbaals dotter, sidoniernas kung, och gick och tjänade Baal och tillbad honom. 32Och han reste upp ett altare till Baal i baalstemplet (Baals hus) som han hade byggt i Samarien. 33Och Ahab gjorde aseran, och Ahab gjorde ännu mer för att provocera Herren (Jahve), Israels Gud (Elohim), än alla Israels kungar som funnits före honom.
     34I hans dagar byggde beteliten Chiel upp Jeriko, med Aviram, sin förstfödde, lade han dess grund och med sin yngste son Segov satte han upp dess portar, i enlighet med Herrens (Jahves) ord [Jos 6:26] som han hade talat genom Josuas hand, Nuns son.

2 Krön 17

Sydrikets 4:e regent – Jehoshafat (kap 17-21)
1[Jehoshafat regerade Juda (Sydriket) i 25 år (915-893 f.Kr.).]

Hans [Asas] son Joshafat [betyder: "Jahve dömer"] blev kung efter honom [Asa]. Han stärkte sitt välde mot Israel [Nordriket]

Karaktär och organisation
2och placerade krigsfolk i alla befästa städer i Juda och trupper i Juda land och i de städer i Efraim som hans far Asa hade intagit.
     3Herren (Jahve) var med Joshafat, för han vandrade de vägar som hans fader David hade gått under sin första tid. Han sökte inte baalerna, 4utan sin fars Gud sökte han. Han lydde Guds bud och gjorde inte som Israel. 5Herren (Jahve) stärkte kungadömet i hans hand. Hela Juda gav gåvor åt Joshafat, och han fick stor rikedom och ära. 6Han var stolt över att gå Herrens (Jahves) vägar och avlägsnade offerhöjderna och asherapålarna i Juda.
     7I sitt 3:e regeringsår sände Joshafat ut sina hövdingar Ben-Hajil, Obadja, Sakarja, Netanel och Mikaja för att undervisa i Juda städer. 8Tillsammans med dem sände han leviterna Shemaja, Netanja, Sebadja, Asahel, Shemiramot, Jonatan, Adonia, Tobia och Tob-Adonia, och de hade med sig prästerna Elishama och Joram. 9Dessa undervisade i Juda och hade Herrens (Jahves) Torah-rulle med sig. De reste omkring till alla Juda städer och undervisade folket.
     10Fruktan för Herren (Jahve) kom över alla kungadömen i de länder som låg omkring Juda, så att de inte vågade föra krig mot Joshafat. 11Några av filistéerna förde gåvor till Joshafat och gav silver i skatt. Och araberna förde småboskap till honom, 7 700 baggar och 7 700 bockar.
     12Joshafat blev mäktigare och mäktigare och byggde borgar och förrådsstäder i Juda. 13Han hade stora förråd i Juda städer och krigsfolk, tappra stridsmän, i Jerusalem. 14Och detta var ordningen bland dem efter deras familjer. Till Juda hörde följande höga befäl:
befälhavaren Adna och med honom 300 000 tappra stridsmän,
15därefter befälhavaren Johanan och med honom 280 000 man
16och efter honom Amatsjaho, Sikris son, som frivilligt hade gett sig i Herrens tjänst, och med honom 200 000 tappra stridsmän.
17Från Benjamin kom Eljada, en tapper stridsman, och med honom 200 000 man beväpnade med båge och sköld.
18Därnäst kom Josabad och med honom 180 000 man, rustade till strid.
19Det var dessa som gjorde tjänst hos kungen, och därtill kom de som kungen hade förlagt i de befästa städerna i hela Juda.






Igår

Planer

Stäng  


Parallell